• Magyar
  • English
  • Русский

 

A Solar Droid Inspection Kutató-Fejlesztő Innovációs Zrt. 2014-ben alakult, kimondottan egy konkrét fejlesztési projekt (napelemes rendszerek érintésmentes légi vizsgálata, mérése–ellenőrzése) megvalósítására hozta létre a projektgazda és a Core Venture Zrt.

 

A fejlesztés célja

A napelemeket gyártók, a termékeik minőségellenőrzéséhez és minőségbiztosításához különböző eljárásokat alkalmaznak a gyártás során. Általánosan elterjedt és alkalmazott a termografikai és az elektrolumineszcencia elvét alkalmazó vizsgálati módszer. A fűzérezésre kerülő kész napelem cellák és kész modulok laboratóriumi körülmények közötti vizsgálatára helyezik a hangsúlyt, ami távol áll a valós időjárási körülmények között való napelem üzemeltetéstől,ebből kifolyólag a vizsgálati erdemények sem tükrözik az üzemszerű működést.

 

Kijelenthetjük, hogy bár léteznek különböző elfogadott és alkalmazott napelemet vizsgálni képes termográfiai eljárások, léteznek különféle hőkamerák, léteznek mobil laboratóriumok és léteznek helicopter drónok, de nem létezik érintésmentes olcsó, gyors, hatékony és széleskörűen alkalmazható egységesített megoldás a napelemes rendszerek átfogó légi –földi minőségi vizsgálatához, ellenörzéséhez.

 

A projekt kitűzött célja, létrehozni egy egységesített, napelemes rendszereket minden időjárási körülmények között felderíteni és minőség vizsgálni képes mobil (műszerkocsiba épített) levegő-föld rendszert, mely egybe integrálja a meglévő műszaki eszközöket és megoldásokat, a célnak megfelelően tovább fejleszti azokat műszakilag és technikailag , valamint kidolgozza a földi irányító és adatfeldolgozó szoftveres rendszerünket. 

Kapcsolat

 
 

A PROJEKT

A projekt keretein belül általunk kifejlesztésre kerülő légi termográfia vizsgálati eszközrendszerrel és eljárással a napenergia hasznosító nagyméretű fotovoltaikus rendszereket kívánjuk vizsgálni, hiánypótló szolgáltatást nyújtva, elsősorban az Európai tagállamok területén üzembe helyezett fotovoltaikus naperőművek üzemeltetői és tulajdonosai számára. A célunk, hogy az alternatív energiatermelés ezen eszközrendszerének hatékonyságát növeljük, ami a zöld energia fotovoltaikus ágazatából származó elektromos energia mennyiségének növekedését, a CO kibocsátás további csökkenését, a beruházások megtérülésének rövidülését fogja eredményezni a köz- és a magánszféra közös megelégedésére.

Projekt előkészítő munkánk során elemeztük a fotovoltaikus iparágat, annak tudományos és műszaki hátterét, áttekintettük létrejöttét és fejlődését. A projekt szempontjából lényeges és szükséges rámutatnunk a szolgáltatásunk célterületének dinamikus fejlődésére, a beépített kapacitások megállíthatatlan növekedésére, ami számunkra a piaci árbevételünk reálisan prognosztizálható növekedését vetíti előre. Elfogulatlanságunkat és helyes piaci meglátásainkat, elgondolásainkat támasztják alá az EPIA (European Photovoltaic Industry Association – Európai Napenergia Ipar Szövetség) által végzett, publikus felmérések és elemzések, melyekkel az iparág további fejlődését hivatottak szolgálni. Az EPIA minden, az iparágban tevékenykedő vagy tevékenységét ahhoz kötő szereplő számára projektjeik megvalósítását elősegítendő elérhetővé és szabadon felhasználhatóvá tette kiadványait, melyekben hiteles forrásokból származó (legtöbb esetben Európai tagállamok hivatalos szervei) a PV iparággal kapcsolatos lényeges adatokat dolgoz fel és publikál, megengedvén az illetékmentes rájuk való hivatkozást, felhasználást. Projekt elképzelésünk megvalósíthatóságát az EPIA publikációi messzemenően alátámasztják. 

 

 

KÉRDÉSE VAN? VEGYE FEL VELÜNK A KAPCSOLATOT!